
To: Greg Bergfeld 

From: Michael Gross 

Date: May 5,2005 

Re: Pachinko machines 

Penny has given me a number of backlogged game classification requests to 
clear, and I came across your February 4, 2004, inquiry and material on pachinko 
machines. 

As your material indicates, pachinko machines are commonly used for gambling 
in Japan, apparently notwithstanding a gambling prohibition there. The balls that a 
player has won or has remaining are exchanged for cash or prizes, often at third-party 

l lwr  establishments under common ownership with the pachinko parlor. 

Assuming that pachinko machines were in fact used for gambling on Indian 
lands, they would be Class 111. Pachinko is not Class I. It  is not a social game played 
"solely for prizes of minimal value" or  a "traditional form of Indian gaming" played "as 
a part of, or  in connection with" a tribal ceremony or celebration. 25 U.S.C. § 2703(6). 
Likewise it is not Class 11. I t  is not bingo, lotto, pull tabs, a tip jar, a punch board, 
instant bingo, a game similar to bingo, or a non-house banked card game. 25 U.S.C. Cj 
2703(7)(A). Pachinko machines therefore fall within Class 111, i.e. within all forms of 
gaming that are not Class I or Class 11.25 U.S.C. 5 2703(8). 

Please let me know if you require anything further. 
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